Anketa

Što Vas je najviše potaknulo da se bavite / koristite prirodnom, energetskom i/ili duhovnom medicinom?

Virtualna terapija - prva u Hrvatskoj - Conny Peto Đeneš

Virtualna terapija - prva u Hrvatskoj - Conny Peto Đeneš

VRT (virtual reality therapy) ili terapija virtualnom stvarnosti najčešće se koristi za savladavanje fobija, strahova, PTPS-a, OKP-a, psihoze i drugih psiho-emocionalnih stanja u kojima je potrebno promijeniti doživljaj na određenu situaju i anksiozno ponašanje u istoj.
Za to se koristi terapija izlaganja predmetu straha ili ekspozicijska terapija u kojoj osoba uči da se opusti kada se nađe u situacijama koje doživljava opasnim i zastrašujućim.

Virtualna realnost kreira istu vrstu psiho-emocionalne rekacije kao stvarna situacija. Kreirajući umjetnu stvarnost možemo vidjeti koji točan trenutak ili koji scenarij djeluje kao triger za strah ili drugi problem.

Terapija se odvija postupno, korak po korak, pri čemu se osoba izlaže sve intenzivnijoj situaciji kako se smanjuje stupanj straha (sustavna desentizacija).
Sustavna desentizacija sastoji se od nekoliko koraka:

  1. Pravljenja liste situacija u kojima osjećate strah ili nemir.
  2. Učenja tehnike opuštanja – individualno prilagođene (vježbe disanja, NLP, hipnoza, vizualizacija, progresivna relaksacija, pronalazak sigurnog mjesta i sl.)
  3. Vizualizacije situacija koje ste naveli na listi.
  4. Prolazak kroz te situacije u virtualnoj stvarnosti.
  5. Prolazak kroz te situacije u realnoj stvarnosti.

PRIMJER – Strah od lifta (dizala)

Prvo zamišljate kako stojite na vratima lifta, pa stavljate samo jednu nogu unutra, zatim ulazite u lift, nakon toga se vozite liftom. Sljedeći korak je vožnja liftom u virtualnoj stvarnosti dokle god se intenzitet straha značajno ne smanji ili čak nestane. I zadnji korak je vožnja liftom u realnom životu.

Terapiju virtualnom stvarnosti treba ponoviti od 5 do 18 puta – u nekom prosjeku možemo reći oko 8 do 10 puta. Sve ovisi o intenzitetu straha, koliko dugo osoba ima fobiju i uslijed kakvih okolnosti je osoba zadobila fobiju.

Za više informacija javite se na: conny.peto.denes@gmail.com ili 098 731 843
http://connypetodenes.com/hr/sto-je-virtualna-terapija/