Anketa

Što Vas je najviše potaknulo da se bavite / koristite prirodnom, energetskom i/ili duhovnom medicinom?

ZAŠTITA POTROŠAČA PROIZVODA I USLUGA ALTERNATIVNE I KOMPLEMENTARNE MEDICINE (zadnja nadopuna: 6. 6. 2022.g.)

ZAŠTITA POTROŠAČA PROIZVODA I USLUGA ALTERNATIVNE I KOMPLEMENTARNE MEDICINE (zadnja nadopuna: 6. 6. 2022.g.)

Kako bismo kupcima usluga i proizvoda alternativne i komplementarne medicine pružili točne informacije o onome što im se na tržištu nudi, odlučili smo ovdje javno progovoriti o neistinitim i poluistinitim informacijama kojima raznorazni pojedinci, tvrtke ili udruge zavaravaju potrošače u cilju stjecanja odgovarajuče koristi.
Određenim proizvodima i uslugama se pripisuju karakteristike koje nisu provjerene ili točne, a vrlo često smo naišli da proizvođači određenih proizvoda krivotvore HUPED-ove licence i certifikate.
Zahvaljujući velikom broju skoro svakodnevnih upita kupaca i potencijalnih kupaca raznoraznih proizvoda za zaštitu od štetnih radiestezijskih zračenja i iscjeliteljsku terapiju razotkrili smo niz tvrtki koje se lažno predstavljaju te čak pozivaju i na HUPED-ove licence i certifikate koje zapravo nemaju već su ih "posudili" od tvrtki koje ih imaju i čiji proizvodi su prošli testiranja naše stručne komisije.
POPIS TVRTKI, UDRUGA I PROIZVODA KOJI SE LAŽNO REKLAMIRAJU


Na web stranici tvrtke PET WAY j.d.o.o. /PET ZAGREB/: http://www.pet-zagreb.com/partneri/dom-i-dizajn/​ reklamira se tvrtka MEDIACOM LTD iz Poreča sa tvrdnjom da za svoje proizvode ima certifikate i licence izdane od HUPED-a i EUNES-a, no činjenica je da ih nema, odnosno da su nevažeči. Čak je i HUPED-ov logo na oglasu...
Poslali smo tvrtki PET ZAGREB koja ih oglašava na svojoj stranici da oglas sadrži neistinite informacije no kako nisu reagirali na to onda smo dužni ovim putem obavijestiti o tome potencijalne kupce / potrošače.
Ukoliko vas interesiraju slični proizvodi za životinje koji su testirani i licencirani od HUPED-a slobodno nas kontaktirajte na mail: info@huped.hr
 Hrvatska udruga za prirodnu medicinu, H.U.P.M. (nekadašnji HUPAM odnosno Hrvatska udruga za promicanje alternativne medicine) na svojim internet stranicama navodi niz netočnih i polutočnih informacija u cilju zavaravanja potrošaća.
Nudi se dopisna edukacija (dobijete razne skripte na mail koje su besplatno skinuli sa interneta... dakle nemaju ni predavače ni predavanja) iz tzv. PRIRODNE MEDICINE te protuzakonita dodjela lažnih titula kao što su: "magistar znanosti prirodne medicine", zatim "doktor alternativne medicine" i tome slično. Također nude i dopisno OSPOSOBLJAVANJE ZA PSIHOTERAPEUTA (na web stranici i na stranici: crnojaje.hr) što se kosi sa Zakonom o psihoterapeutskoj djelatnosti.
Na internet stranici nalazi se i popis od nekih 40-tak lažnih članova za koje se provjerom ustanovilo da večina sa tog popisa niti nezna da su navedeni tamo, a niti se bave ozbiljno iscjeliteljskim radom.
Također, na web stranici se nalazi hrvatski grb kojega stavljaju i na papire koje izdaju što je protuzakonito jer hrvatski grb smiju upotrebljavati isključivo državne institucije.
Udruga HUPM je formirana 2019.g. od strane tarot majstorice Maje Panić koja zapravo nema nikakve veze sa iscjeljivanjem, nije niti zdravstveni radnik niti je ikada bilo koga iscjelila... a toliko je kreativna da je uzela i ime udruge slično HUPED-u...

Radi toga upozoravamo iscjelitelje da ne nasjedaju na takve ponude i ne kupuju nevažeće certifikate i izmišljene titule. Iscjelitelji koji su se iz neznanja bili učlanili kod njih (ima ih nekoliko) kasnije su kontaktirali HUPED i žalili su se zbog nekorektnog odnosa prema njima u toj udruzi, raznih ucjena i financijskih iznuda...
 Hrvatsko udruženje za komplementarnu medicinu - HUKOM formirano je 2014.g. od strane jedne bivše polaznice HUPED-ovih edukacija iz homeopatije i akupunkture i bivšeg predavača tih predmeta (tada su njih dvoje postali i "partneri"). Organizirali su jedno vrijeme u sklopu HUKOM-a edukacije iz homeopatije, pokušali formirati registar homeopata no to se svelo na samo 4-5 članova (predavača). HUKOM je neaktivan od 2016.g. (tada su zadnji puta najavljene bile neke edukacije na stranici) kada je puknulo to "partnerstvo" između naše bivše učenice i našeg bivšeg predavača te se i cijelo rukovodstvo HUKOM-a razišlo. Spominjemo ovo jer je web stranica još uvijek online pa da oni koji po internetu traže edukacije iz tih područja ne budu zbunjeni starim ponudama i na njihovoj web stranici...
 BC TECH d.o.o. (nekadašnji BIOCRYSTAL TEHNOLOGIES) je tvrtka iz Rijeke koja na svojim internet stranicama reklamira proizvode pod imenom BIOCRYSTAL. Problem je što se spominje da proizvodi imaju znanstvene dokaze svoje zdravstvene učinkovitosti i navedene su razne tabele koje bi to trebale dokazati, no činjenica je da znanstveni dokazi ne postoje te da se radi o zavaravanju onih potrošača koji nejdu detaljnije provjeravati njihove izjave. No, ono što sigurno postoji i moglo bi se nazvati znanstveni dokaz ili bar preliminarno znanstveno istraživanje je testiranje provedeno na biljkama i kukcima 2011.g. u Kanadi. Istraživanje je pokazalo da njihov proizvod koji je u sebi sadržavao BIOCRYSTAL smjesu kristala ne djeluje stabilno na rast i razvoj biljaka i sjemenja. Statistički gledano (što se može uzeti kao pouzdano jer je testiran dovoljan broj uzoraka), određen broj biljaka u odnosu na kontrolnu skupinu je zaista pokazao bolji i brži rast i razvoj, no isto tako je određen broj biljaka pokazao i lošije rezultate te se razvijao sporije i loše dok je kod nekih drugih pokusnih biljaka rast i razvoj bio isti kao i kod kontrolne skupine. Na sličan nestabilan način ti njihovi proizvodi djeluju i na ljude tako da unatoč možda početnim pozitivnim rezultatima kasnije se stanje može čak i pogoršati. Drugim riječima BIOCRYSTAL proizvodi nemaju znanstvene dokaze za ništa o čemu pišu na svojim web stranicama. Radi toga upozoravamo potencijalne kupce da ne nasjedaju na netočne informacije.
No postoje i druge tvrtke i drugi proizvodi  sa ugrađenim smjesama kristala koje su riješile problem stabilnosti pozitivnog djelovanja kristalnomineralnih smjesa sa pozitivnim rezultatima na takvim i drugim testiranjima.
Neka od iskustava kupaca BIOCRYSTAL proizvoda dostupna su i na Google recenzijama:

 


 BORVANNA d.o.o. je tvrtka koja preko kućnih prezentacija prodaje proizvode pod nazivima:
- ORTO SILVER CRYSTAL TOUCH (nadmadrac za krevet)
U uputstvima koja dolaze uz proizvod stoji da se u proizvodu nalazi smjesa od 10 iscjeljujućih kristala te da proizvod ima i funkciju zaštite od radiestezijskih zračenja. Na zahtjev kupca proizvod smo dobili na kontrolu te ustanovili da se u navlaci od nadmadraca nalazi samo spužva u kojoj nema nikakve smjese kristala.
- ATLAS BC neutralizator štetnih zraćenja za mobitel
Provjerom navedenog proizvoda ustanovljeno je da ne pokazuje navedena svojstva odnosno da ne zaštićuje mobitele od štetnih zračenja.
 MEDI SAN d.o.o. je tvrtka koja po kućnim prezentacijama prodaje madrace za zaštitu od štetnih zračenja no provjerom proizvoda je ustanovljena vrlo loša kvaliteta izrade (vjerojatno u nekoj garaži) te je ustanovljeno da proizvod nema nikakava zaštitna svojstva. Proizvode prodaju djelatnici na način da sa uređajem Genius navodno otkrivaju štetna zračenja u stanovima koja se mogu neutralizirati njihovim madracima na mjestu spavanja. No radiestezijska mjerenja se obavljaju nestručno od strane osoba koje nisu prošle radiestezijsku obuku niti znaju rukovati Geniusima već namještaju rezultate mjerenja isključivo u ciju postizanja prodaje. Također, daju izjave potencijalnim kupcima da rade preko HUPED-a i daju na uvid lažne HUPED-ove certifikate. Njihovi proizvodi nikada nisu bili u HUPED-u na testiranju niti imaju naše papire.
Citiramo jedan od mnogobrojnih upita koje dobivamo putem maila kako biste dobili uvid u način kako ovakve i slične prevare funkcioniraju:
"Medi san J.D.O.O- Oni su  mojoj majci prodali nadmadrac protiv štetnih zračenja. Tada sam dosla kod svoje mame i pitala sta je to kupila i gdje piše da je protiv zračenja. Tada sam zvala gospodina koji joj je prodao i rekao je da rade preko HUPED-a i da je pokazao mojoj mami certifikat. Što na kraju kaze mama da i je pokazao. Samo me je malo zbunilo kada sam ga ja tražila da pošalje certifikat meni na mail adresu, uvijek nađe neki izgovor da nemože sada. Naravno već je proslo 4 tjedna i ništa. Pa vas molim ako možete mi potvrditi da ga imaju stvarno da se ne brinem više..."
 


PEPERKO, obrt iz Krapine je 2010.g. dao na testiranje štep deku za madrac sa kristalima i magnetima. Testiranje je pokazalo vrlo dobre rezultate, no idučih godina je proizvod promijenio svoj sastav te više nije pokazivao dobre karakteristike. Naknadna provjera proizvoda na tržištu kojega smo dobili na uvid od jednog od mnogobrojnih kupaca koji su nam se žalili, je pokazala da se u proizvodu više ne nalaze kristali i minerali već jeftino kinesko obojano staklo koje po izgledu imitira kristale i minerale. Obrtu PEPERKO je još krajem 2011.g. oduzeta HUPED-ova licenca za proizvode jer oni više po kvaliteti i sastavu nisu odgovarali onima koji su bili na testiranju, a novi proizvodi nikada nisu bili dani na testiranje. Unatoč tome PEPERKO nastavlja koristiti HUPED-ove licence i rješenje o testiranju kao dokaz potencijalnim kupcima da su proizvodi ispravni i djelotvorni.
Svoje proizvode prodaje preko internet stranice (navodeči niz neprovjerenih i neistinitih čudotvornih svojstava tih proizvoda) i preko svojih zastupnika na terenu. Svi ti zastupnici uredno uvjeravaju potencijalne kupce da PEPERKOVI proizvodi imaju HUPED-ove licence koje vrijede čak 15 godina, a na samim proizvodima je ušivena deklaracija na kojoj se nalazi broj licence koju je izdao HUPED...
Molimo potencijalne kupce da ne nasjedaju na ovakve prevare te da provjere deklaracije na proizvodima. Ako piše da je proizvođač PEPERKO onda sada znate da njegovi proizvodi nemaju važeće HUPED-ove licence.