Anketa

Što Vas je najviše potaknulo da se bavite / koristite prirodnom, energetskom i/ili duhovnom medicinom?

OSNOVE PREDKLINIČKE I KLINIČKE MEDICINE ZA TERAPEUTE I ISCJELITELJE

OSNOVE PREDKLINIČKE I KLINIČKE MEDICINE ZA TERAPEUTE I ISCJELITELJE

Osnovna znanja iz medicine neizostavni su dio edukacije u području niza metoda komplementarne pa i alternativne medicine. Određen nivo znanja iz toga područja je neophodan terapeutima i iscjeliteljima koji nemaju službenu medicinsku naobrazbu za kvalitetno razumijevanje i sigurno te legalno obavljanje djelatnosti homeopatije, zatim niza metoda unutar tradicionalne kineske medicine (akupresura, tui-na, akupunktura, elektroakupunktura...) pa i fitoterapije, masaže, bioenergoterapije i skoro svih drugih iscjeliteljsko terapeutskih metoda.


Svi znamo kako se postaje yoga učitelj/instruktor/Yogacharya jer postoje verificirani obrazovni programi za to i priznate međunarodne yoga organizacije koje educiraju svoje yoga učitelje, no da bi se netko mogao službeno nazvati yoga terapeutom on mora imati odgovarajuće medicinsko predznanje i licencu za yoga terapeuta.
Isto je tako i u drugim terapeutskim metodama pa je tako u hidžami zabranjeno puštati krv bez medicinskog predznanja, a u TKM-u je zabranjeno koristiti akupunkturne igle… U homeopatiji bez medicinskog predznanja ne možete dobiti diplomu niti za osnovni stupanj edukacije, a u kiropraktici je kažnjivo da ju prakticiraju kostolomci bez prethodne medicinske naobrazbe…
Naravno, sve se to može raditi i bez odgovarajućeg predznanja, ali pitanje je do kada i sa kakvim posljedicama ukoliko se otkrije da niste zadovoljili osnovne stručne uvjete, a naštetili ste nekome ili su vas susjedi ili konkurencija prijavili državnom inspektoratu, nama ili MUP-u.
Čak i ako imate otvoren obrt pri čemu baš i ne provjeravaju uvijek imate li odgovarajuće papire za te vrste djelatnosti, ništa vas ne može zaštititi u radu kao odgovarajuče predznanje, stručna osposobljenost i licenca za rad.


Ova medicinska edukacija je osobito bitna kao obavezni sastavni dio osposobljavanja za rad sa raznim uređajima za frekvencijsku analizu i iscjeliteljsku terapiju koji su dostupni na tržištu pod raznim nazivima od raznih proizvođača. Ti uređaji nisu medicinski te stoga ne trebaju odobrenje od HALMED-a. Treba im Licenca za korištenje izvan zdravstvenog sustava i edukacija za korištenje uz ovu medicinsku edukaciju.

Ova edukacija će vam omogućiti prepoznavanje osnovnih grupa simptoma i bolesti kod vaših klijenata te da razumijete medicinske nalaze i naučite prepoznati i razlikovati pravo iscjeljenje od raznih stanja i faza bolesti koje mogu privremeno nalikovati iscjeljenju. Također ćete na vrlo jednostavan, slikovit pa i zabavan način dobiti uvid u anatomiju i fiziologiju ljudskog organizma. Dosadašnji polaznici su vrlo zadovoljni sa nastavom jer je profesor uspio približiti složeno medicinsko znanje isjeliteljima i terapeutima čije je osnovno formalno obrazovanje vrlo raznoliko i različitih stupnjeva. 

Nastava iz medicinskih predmeta odvija se pod vodstvom prof.dr.sc.prim. Darka Ropca, dr.med. Edukacija iz medicinskih predmeta čini samostalnu cjelinu koju mogu usvojiti svi terapeuti i iscjelitelji neovisno gdje su završili prethodnu edukaciju za svoje terapeutsko iscjeliteljske djelatnosti.


TERMINI ODRŽAVANJA NASTAVE U DVORANI I ONLINE

Nastava se održava jednom mjesečno (petak popodne od 17.00h i subota od 10.00 do 16.00h).
Prvi modul za novu 13. grupu polaznika održan je u HUPED-ovoj dvorani 06. i 07. 10. 2023.g. te je kao i svi ostali moduli dostupan u obliku video snimki za one koji se naknadno priključuju edukaciji ili zbog udaljenosti ne mogu dolaziti na predavanja.
Za praćenje nastave ONLINE preko video snimki možete se prijaviti bilo kada te odgledati sva predavanja u terminima kada vama odgovara.
Ostali se moduli u dvorani održavaju svaki prvi vikend u mjesecu (također petak i subota) i to istovremeno online te u HUPED-ovoj dvorani za predavanja.
Točni termini svih modula su objavljeni dole u programu.

Ako se neko predavanje u dvorani propusti PRIRUČNIK sa prezentacijama i snimkama pojedinih predavanja će vam omogučiti da se savlada ono što je propušteno od predavanja.


CIJENA I NAČINI PLAČANJA

Cijena edukacije je 175,00 eura po modulu, odnosno ukupno 1.225,00 eura. Ukupno je 7. modula s time da se ispit održava u okviru 7. modula. Plaćanje se vrši na rate prije početka svakog modula, a ako se pojedini modul propusti isto tako ga je potrebno platiti kako bi se moglo nastaviti sa pohađanjem svih predavanja (i dobiti snimku te prezentaciju sa propuštenog modula). U slučaju plačanja unapred cijelog iznosa odobrava se 20% popusta.

Na početku prvog modula plaća se još 35 eura za priručnik: OSNOVE PREDKLINIČKE I KLINIČKE MEDICINE, koji sadrži sva predavanja ove edukacije. Priručnik je obavezan za sve polaznike edukacije.

U slučaju da zbog nekog razloga niste u mogućnosti nastaviti sa predavanjima uplaćeni novac se ne vraća već edukaciju možete nastaviti sa nekom od idućih grupa polaznika.


Po završetku edukacije dobiva se neformalna kvalifikacija: praktičar iscjeliteljsko-terapeutske struke za koju imate našu licencu i HUPED-ov MEDICINSKI CERTIFIKAT koji vrijedi kao potvrda o završenim medicinskim predmetima za potrebe obavljanja terapeutsko iscjeliteljskih djelatnosti.

U slučaju da već imate medicinsku edukaciju (srednja medicinska škola minimalno ili u okviru nekog drugog formalnog obrazovanja) onda postoji mogucnost da dobijete MEDICINSKI CERTIFIKAT bez ove edukacije. Više informacija zatražite na e-mail: huped@huped.hrUpišite stoga naš program edukacije: OSNOVE PREDKLINIČKE I KLINIČKE MEDICINE ZA TERAPEUTE I ISCJELITELJE i legaliziranje svoju osnovnu terapeutsku djelatnost te pružite svojim klijentima sigurnu i terapeutsko iscjeliteljski učinkovitu uslugu izvan zdravstvenog sustava. Za prijavu kliknite gore na plavu sliku.
Za više informacija slobodno nas kontaktirajte na e-mail: huped@huped.hr  te 099/4900909
 PROGRAM PREDAVANJA (za novu 13. grupu)


1. MODUL  (06. i 07. 10. 2023.g. / petak i subota)

TEMELJI ANATOMIJE I FIZIOLOGIJE

Predavanja: 9 sati (petak 3 sata; subota 6 sati)
Vježbe: 1 sat (subota)

SADRŽAJ: općenito o građi i funkciji ljudskog tijela; stanica; tkiva; kosti i zglobovi; mišićni sustav; živčani sustav; sustav osjetila; sustav žlijezda s unutarnji izlučivanjem; krv; sustav krvnog i limfnog optoka; imunološki sustav; dišni sustav; probavni sustav; izmjena tvari i energije; tjelesne tekućine i mokraćni sustav; spolni sustav.
 

2. MODUL (03. i 04. 11. 2023.g.)

TEMELJI PATOLOGIJE I PATOFIZIOLOGIJE

Predavanja: 9 sati (petak 3 sata; subota 6 sati)
Vježbe: 1 sat (subota)

SADRŽAJ:  uvod; procesi prilagodbe stanice; starenje i smrt; upala; poremećaji termoregulacije; bol; poremećaji mijene tvari; poremećaji energije metabolizma; poremećaji prometa vode i elektrolita; poremećaji acidobaznog statusa; poremećaji cirkulacije; poremećaji imuniteta; novotvorine; poremećaji svijesti; stres
 

3. MODUL (08. i 09. 12. 2023.g.)

ODABRANA POGLAVLJA KLINIČKE MEDICINE

Predavanja: 9 sati (petak 3 sata; subota 6 sati)
Vježbe: 1 sat (subota)

SADRŽAJ: zdravlje, bolest, smrt; opće metode dijagnostike unutarnjih bolesti; osnove liječenja bolesnika s unutarnjim bolestima; bolesti srca i krvnih žila.
 

4. MODUL (02. i 03. 02. 2024.g.)
ODABRANA POGLAVLJA KLINIČKE MEDICINE

Predavanja: 9 sati (petak 3 sata; subota 6 sati)
Vježbe: 1 sat (subota)

SADRŽAJ: bolesti i poremećaji dišnog (respiratornog) sustava; bolesti i poremećaji organa probavnog sustava; značajnije bolesti i poremećaji mokraćnog i urinarnog sustava.
 

5. MODUL (01. i 02. 03. 2024.g.)
ODABRANA POGLAVLJA KLINIČKE MEDICINE

Predavanja: 9 sati (petak 3 sata; subota 6 sati)
Vježbe: 1 sat (subota)

SADRŽAJ: važnije bolesti i poremećaji krvotvornog sustava; značajnije bolesti i poremećaji endokrinog sustava; važnije bolesti i poremećaji lokomotornog sustava; značajnije bolesti i poremećaji imunološkog sustava.
 

6. MODUL (05. i 06. 04. 2024.g.)
ODABRANA POGLAVLJA KLINIČKE MEDICINE

Predavanja: 9 sati (petak 3 sata; subota 6 sati)
Vježbe: 1 sat (subota)

SADRŽAJ: odabrana poglavlja iz dermatologije; odabrana poglavlja iz orl; odabrana poglavlja iz ginekologije i porodiljstva.


7. MODUL (04. 05. 2024.g.)
ZAVRŠNI SPIT SA DODJELOM MEDICINSKIH CERTIFIKATA

Uvjet za dobivanje Medicinskog certifikata i kvalifikacije: praktičar terapeutsko iscjeliteljske struke je položen pismeni ispit.

 
VODITELJ EDUKACIJE: prof.dr.sc.prim. DARKO ROPAC, dr.med.


Ugledni prof.dr.sc.prim. Darko Ropac, rođen u Varaždinu 1947.g. Medicinski fakultet u Zagrebu završio je 1970.g. Završio je poslijediplomski studij i 1976.g. obranio magistarski rad. Specijalizaciju iz epidemiologije završio je 1978.g., a potom i drugi poslijediplomski studij (iz epidemiologije i javnog zdravstva), na kojem je doktorirao 1983.g. Godine 1990. završio je edukaciju iz homeopatije u Berlinu.

Za docenta iz epidemiologije je izabran 1987. godine, a za izvanrednog profesora 1995.g. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, za potrebe poslijediplomskog studija iz epidemiologije.

Za redovitog člana Akademije medicinskih znanosti Hrvatske izabran je 1993. godine. Primarijus postaje 2002. godine. Za redovitog profesora izabran je u rujnu 2003. godine na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Za znanstvenog savjetnika izabran je 2005. Za profesora visoke škole izabran je 2012. Član je Znanstvenog odbora za zdravstvenu ispravnost hrane Hrvatske agencije za hranu.

U razdoblju od 1996. do 2003. nalazi se na dužnosti ravnatelja Instituta pomorske medicine u Splitu u činu aktivnog brigadira Hrvatske vojske. Od 2003. do 2005. pomoćnik je za znanstveno istraživački rad ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo u Splitu, a od 2005. do 2007. u radnom je odnosu na Medicinskom fakultetu, gdje je kao redoviti sveučilišni profesor pročelnik Katedre za javno zdravstvo (od osnutka Fakulteta 1997.). Od 2009. radi kao ordinarius u homeopatskoj ordinaciji u Zagrebu.

Realizirao je više znanstvenih projekata. Objavio je preko 150 stručnih i znanstvenih radova u domaćoj i stranoj literaturi, te stotinjak stručno popularnih članaka u različitim časopisima. Organizirao je više stručnih i znanstvenih skupova iz područja epidemiologije te podvodne i hiperbarične medicine, kao i edukaciju iz ovih područja. Urednik je jedne znanstvene monografije. Do sada je objavio deset sveučilišnih udžbenika iz epidemiologije, pomorske medicine, zdravstvenog zakonodavstva i javnog zdravstva. Naklada Ljevak objavila je 2011. njegov ilustrirani priručnik iz homeopatije pod naslovom „Homeopatijom do zdravlja” koji je izazvao veliko zanimanje u javnosti. U brojnim časopisima objavio je veći broj popularnih priloga iz područja homeopatije te je nastupao u brojnim radio i TV emisijama na tu temu.