Anketa

Što Vas je najviše potaknulo da se bavite / koristite prirodnom, energetskom i/ili duhovnom medicinom?

14.05.2009. JUTARNJI LIST: Na prevaru prodaju stroj kojim se ‘liječe sve bolesti’

14.05.2009. JUTARNJI LIST: Na prevaru prodaju stroj kojim se ‘liječe sve bolesti’

ZAGREB - Mi prodajemo stroj koji liječi sve. Osim otvorenih rana, naravno - ovim je riječima prije nekoliko dana zagrebačkim umirovljenicima Nada Dreven, fizijatrica, kako se predstavila u ime tvrtke Global Relax grupa, ponudila čudesan stroj koji zapravo spada u wellness proizvode. 

Global Relax grupa na području cijele Hrvatske nudi wellness uređaje. Na svojim web stranicama ta tvrtka objašnjava da je riječ o wellness proizvodima koji se koriste za masažu i opuštanje, no u postupku procesa prodavanja ti uređaju, što vjerojatno ovisi o prodavačima, dobivaju i druge sposobnosti.

Snižena cijena kao mamac

- Zar nemate deset kuna dnevno za svoje zdravlje - pitalo je nedavno dvoje prodavača Global Relax grupe jednog od zagrebačkih umirovljenika kojega su pokušali nagovoriti da kupi proizvod. Pritom su cijenu od 11.000 kuna spustili na 7000, a sve je plativo u mjesečnim ratama. Inače, proizvodi Global Relax grupe stoje do 30.000 kuna.

‘Čekaju nas drugi pacijenti’

Istom prilikom nam je trgovačka putnica, koja se predstavila kao fizijatrica Nada Dreven, u telefonskom razgovoru stroj predstavila na sljedeći način.

- Riječ je o stroju koji liječi sve, osim, naravno, otvorenih rana - rekla je objasnivši da nema nijedan prospekt te da je potrebno odmah odlučiti jer ona nema vremena vraćati se na iste adrese zato što je “čekaju drugi pacijenti”. Prije nego što su napustili stan umirovljenika, raspitivali su se i o drugim starijim osobama koje žive u istoj zgradi, a njega ostavili u uvjerenju kako mu zbog problema s cirkulacijom prijeti tromboza koja bi mogla završiti amputacijom.

Otkaz prodavačici?

Riječ je očito o dobro razrađenoj prodajnoj tehnici koja se sastoji od dijagnosticiranja bolesti koje bi mogle zadesiti potencijalnog kupca te ponude stroja koji “liječi sve”.

Pitanje o deset kuna dnevno za zdravlje koje bi trebao izdvajati kupac samo je dodatni argument kojim se pokušava cijena uređaja svesti na banalnih deset kuna.

Na službenim web stranicama Global Relax grupe piše da je riječ zapravo o Electro Reflexologist uređaju, pojednostavljeno, uređaju sličnom kućnoj vagi koji služi za opuštanje. U Global Relaxu ograđuju se od takvih metoda prodavanja.

- Mi se prvo najavimo građanima, ali ne prodajemo medicinske proizvode. Ako je naša prodavačica taj proizvod predstavila kao ljekovit, dobit će otkaz - rekla je je Nives Gračić, tajnica u Global Reflexu.
 

Udruga Potrošač: Tvrtka Global Relax krši zakon

U Udruzi Potrošač potvrdili su nam da im je od ranije poznata tvrtka Global Relax kao kompanija na čije se proizvode kupci žale smatrajući da su prevareni. Jadranka Kolarević iz Udruge kaže da im se javio velik broj građana koji se osjećao da su ih prevarili zaposlenici te tvrtke jer proizvodi jednostavno nemaju one učinke koje prodavači prezentiraju. Dodaje da su ti prodavači i tvrtka Global Relax prekršili više članaka Zakona o potrošačima.

- Dolaze nam potrošači na naša savjetovališta gdje traže pomoć odnosno zanima ih kako mogu prekinuti ugovor koji su potpisali s Global Relaxom i drugim tvrtkama koje nude slične ljekovite proizvode. Ugovori su sročeni tako da u njima postoje odredbe koje brane potrošaču raskidanje ugovora po bilo kojoj osnovi. Na sreću, Zakon o potrošačima to uspjeva riješiti te ugovore uspijemo raskinuti jer se njihovim sadržajem često krši zakon - objasnila je Kolarević.

Dodaje da je riječ o kaznenim djelima koje bi potrošači trebali prijaviti. A. Milković

‘Prodavače koji zastrašuju kupce trebalo bi kazneno procesuirati’

ZAGREB - Futurističke svemoguće naprave za liječenje slobodno se prodaju na web stranici legalnog i priznatog Hrvatskog udruženja za prirodnu, medicinsku i duhovnu medicinu (HUPED). U tom udruženju tvrde da je većina uređaja koji liječe i pomažu u obnovi organizma testirana i pokazali su se učinkoviti, a u najgorem slučaju potpuno su neštetni. Međutim, ipak oštro osuđuju način na koji te uređaje prodaju laici, odnosno obični trgovci bez ikakvoga znanja o bioenergetici i iscjeljiteljstvu. Ističu da je takav način prodaje prijevara koja bi trebala biti kazneno sankcionirana.

- U većini slučajeva ti su uređaji dokazano korisni, ali način prodaje je strašan i ljude koji žele prodati neki uređaj zastrašivanjem treba kazneno procesuirati. Imali smo mnogo slučajeva u kojima su nam se ljudi javljali za pomoć jer su ih neki trgovci tako zastrašili da su odmah kupili uređaj, a zapravo im uopće nije bio potreban. U nekoliko smo slučajeva u suradnji s udrugama za zaštitu potrošača uspjeli da se tim ljudima vrati novac. Oni koji imaju nekih zdravstvenih problema prvo neka kod nas traže radiestezista za besplatan savjet, a tek onda neka odluče što će kupiti - tvrdi Vedran Korunić, predsjednik HUPED-a.

Kroz reklame trgovci već godinama, bez posljedica, nude proizvode koji su od Ministarstva zdravstva dobili dozvolu za prodaju isključivo kao vitaminski ili dijetetski pripravci, što i jesu, a ne kao čudotvorni lijekovi kakvim ih proglašavaju sami trgovci.

Stručnjaci upozoravaju da su tablete, sokovi, kapsule i injekcije za brzinsko mršavljenje potpuna prijevara.

- Reagiramo koliko možemo. Sve takve pripravke, kojima samovoljno i krajnje neodgovorno daju neka čudna svojstva, moramo procesuirati. Takvu namjenu nismo dali, pa se prema tome ne može ni prodavati! To je zavaravanje potrošača, a podliježe i sankcijama sukladno iz Zakona o zaštiti potrošača - tvrdi dr. Željko Slemenšek, predsjednik Povjerenstva za dodatke prehrani pri Ministarstvu zdravstva.  
S. Trajković