Anketa

Što Vas je najviše potaknulo da se bavite / koristite prirodnom, energetskom i/ili duhovnom medicinom?

02.05.2012. NOVI LIST: Bioenergetičarka bolesnicu bacila u invalidska kolica

02.05.2012. NOVI LIST: Bioenergetičarka bolesnicu bacila u invalidska kolica

Zagrepčanka koja boluje od multiple skleroze, prestala je na preporuku bioenergetičarke uzimati lijekove, no nakon alternativnog »tretmana« stanje joj se znatno pogoršalo i danas je vezana uz invalidska kolica

Previše povjerenja u alternativnu medicinu visokom je cijenom, vlastitim zdravljem, platila 38-godišnja Zagrepčanka D. K. (podaci poznati redakciji), koja je multiplu sklerozu od koje već godinama boluje pokušala izliječiti uz pomoć bioenergetičara. Umjesto poboljšanja zdravlja s čime je računala, dogodilo joj se suprotno: danas je nakon alternativnog medicinskog »tretmana« daleko lošije nego je ikad bila. Za zdravstveni kolaps koji je doživjela nakon samo nekoliko bioenergetskih seansi ne krivi samo svoju naivnost, već nedopustiv postupak bioenergetičarke koja ju je u samo nekoliko dana terapije uspjela odgovoriti od uzimanja lijekova koji sprječavaju progresiju njene bolesti.    

Ishitren postupak
– Otišla sam toj ženi po preporuci prijateljice. I kad sam joj rekla da sam na citostaticima, doslovno me upitala znam li što citostatici čine u mom tijelu, i neka svom djetetu dam hranu pošpricanu citostaticima, pa ću vidjeti što će se dogoditi. Njene su me riječi toliko uplašile, da sam prestala piti i citostatike, i sve druge lijekove. Ona me u toj odluci potpuno podržala – kaže D. K. koja se danas, nekoliko tjedana od tog događaja, kaje zbog ishitrenog postupka kojim je ozbiljno ugrozila vlastito zdravlje. 

    Od multiple skleroze ova Zagrepčanka boluje već petnaestak godina, a dnevno je pila po četiri do pet različitih lijekova za ublažavanje progresije i simptoma ove neurodegenerativne bolesti. Kada ih je prestala uzimati dobila je snažan tremor i potpuno klonula. 

    – Tresla sam se kao prut. Otišla sam obiteljskom liječniku koji mi je rekao da ponovno počnem piti lijekove, ali ne punu dozu. Tek kad posjetim neurologa, znat ću koliku sam štetu sebi napravila time što sam odustala od terapije – kaže D. K., koja je danas vezana uz invalidska kolica i potpuno ovisna o tuđoj pomoći. 

    Svoje nam je iskustvo s alternativcima povjerila, kaže, u želji da druge ljude spriječi da se upuste u avanturu u kakvu se sama upustila.      

Liječnici zgroženi

I liječnici i predstavnici alternativne medicine zgroženi su ovim slučajem, te kažu kako je nedopustivo prekidati propisanu terapiju lijekovima ako se pacijent odluči isprobati alternativne metode liječenja. 

    – Kod teških kroničnih oboljenja kakva je multipla skleroza ne smije se eksperimentirati. Morate biti pod stalnom kontrolom liječnika, a uz to se može dodati neke prirodne preparate. Skidanje s lijekova zapravo je opasno kockanje, a šanse da u tom pothvatu uspijete vrlo su male – komentira alternativac Drago Plečko , član Hrvatskog udruženja za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu (HUPED). To što je bioenergetičarka u ovom slučaju sama sugerirala pacijentici da joj klasična terapija šteti, Plečko naziva okultnim kriminalom koji u hrvatskom zakonodavstvu, nažalost, nije kažnjiv.


Većina oboljelih koristi i alternativce 

    Kod oboljelih od multiple skleroze terapija lijekovima je ključna i nedopustivo je prekinuti je, upozorava neurologija Vanja Bašić Kes, predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Sestara milosrdnica. 

    – Alternativnu medicinu moguće je koristiti samo kao komplementarnu, a tim se metodama koristi do dvije trećine pacijenata koji boluju od multiple skleroze. Akupunktura, brusnica, vitamin D, tai chi i joga imaju nizak rizik i veliku mogućnost pozitivnih učinaka, dok terapije poput stimulacije imunog sustava, upotrebe pčelinjeg otrova i hiperbarične oksigenacije nisu dovoljno ispitane niti učinkovite, a neke mogu biti i štetne za bolesnika – ističe Bašić Kes. 

    I marihuanom protiv multiple 

    Multipla skleroza nalazi se na popisu bolesti koje se, uz razne alternativne metode, mogu liječiti kanabisom, odnosno marihuanom. Iako je proskribirana kao droga koja izaziva ovisnost, marihuana se u zadnje vrijeme sve češće spominje kao »lijek« koji ublažava simptome više bolesti, uključujući i multiplu sklerozu.


LINK NA ORIGINALNI ČLANAK