Anketa

Što Vas je najviše potaknulo da se bavite / koristite prirodnom, energetskom i/ili duhovnom medicinom?

Smrtni slučaj iz Srbije koji je šokirao javnost...

Smrtni slučaj iz Srbije koji je šokirao javnost...

Javni mediji zainteresirani za informacije oko bizarnog i nesretnog događaja u Srbiji slobodno neka nas kontaktiraju na mail: huped@huped.hr ili 099/4900909 za više informacija o tome.
Pročitajte na stranici što su već objavili drugi mediji, a može pomoči oko razumijevanja događaja. Pratite sve novosti oko slučaja koje ćemo ovdje objavljivati.SLOBODNA DALMACIJA, 25.07.2022. objavljuje intervju sa Vedranom Korunićem i Igorom Grgićem, predsjednikom Hrvatske udruge kiropraktičara:
U svijetu postoje fakulteti kiropraktike, primjerice, u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Francuskoj, Velikoj Britaniji itd. U Republici Hrvatskoj za sada postoji samo dodatna edukacija za kiropraktiku, i to za one osobe koje imaju već stečeno obrazovanje iz polja zdravstva/medicine (npr. diplomirani doktori medicine, fizioterapeuti i sl.) - tako piše na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
Ako govorimo o samoj kiropraktičarskoj struci, onda su uvjeti obrazovanja za Korunića jasni: potrebno je završiti studij za kiropraktiku na nekom od priznatih inozemnih fakulteta u trajanju od pet do sedam godina i tako postati doktor kiropraktike (D.C.)
Druga mogućnost, koja je dostupna samo zdravstvenim radnicima, a to je dvogodišnje stručno usavršavanje za zdravstvene radnike (uglavnom liječnike, fizioterapeute i kineziologe) na Akademiji kiropraktike koju se može upisati kod nas u Zagrebu, pri čemu se postaje doktor medicinske kiropraktike (D.M.C.), a o tome govori HZZ na svojim stranicama - objasnio je Vedran Korunić, predsjednik Hrvatskog udruženja za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu (HUPED).
<više informacija - cijeli članak>Srpske NOVOSTI, 16.07.2022. objavljuju:
"NISAM obavio intervenciju na atlasu unesrećenog Milana Đurića. Bez obzira na to, van sebe sam zbog medijskog linča kome sam danima neopravdano izložen."
Ovo za "Novosti" tvrdi prof. dr. Slaviša Đurđević, koji je kao zaposleni u Centru alternativne medicine "Balans medika" u javnosti označen kao odgovoran za smrt Beograđanina Milana Đurića. 
Tužilaštvo, prema onome što je do sada poznato, ispituje da li je izvršena provera kvaliteta stručnog rada u privatnoj ordinaciji "Balans medika", a proverava se i da li ova ordinacija ima dozvolu za rad, za koje zdravstvene usluge je registrovana i šta pokriva licenca koju poseduje doktor Đurđević.
- Obdukcija je završena, a obdukcioni nalaz će biti dostavljen Tužilaštvu kad se završe dodatne analize - kaže za "Novosti" prof. dr. Oliver Stojković iz Instituta za sudsku medicinu.
- U ovom slučaju to je histopatološka analiza tkiva, koja ume da potraje i do tri meseca. Nakon toga će se znati da li je povredu izazvao lekar sprovodeći podobnu ili nepodobnu terapijsku metodu. Ukoliko se utvrdi da je sprovodio neodgovarajuću metodu, onda je to, po definiciji, krivično delo.
<više informacija>Najčitaniji dnevni list "24sata", 14.07.2022. objavljuje intervju sa Vedranom Korunićem, predsjednikom HUPED-a i ravnateljem AKADEMIJE KIROPRAKTIKE:
BUDITE OPREZNI KOD IZBORA KIROPRAKTIČARA!
Dnevni list "24sata" radi toga poziva čitatelje u članku: Ako želite provjeriti stručne kvalifikacije osobe koja se predstavlja kao kiropraktičar, najjednostavnije je da kontaktirate našu organizaciju. Ljudi su to i do sada često činili, ne samo da provjere stručnost raznih iscjelitelja, nego i da provjere razne usluge i proizvode koji se prodaju po prezentacijama, a na koje ih se poziva. HUPED možete kontaktirati na e-mail: info@huped.hr, a na stranici www.huped.hr može se pronači i registar licenciranih iscjelitelja. 
<više informacija - cijeli članak>KURIR TV  iz Srbije, 14.07.2022. objavljuje:
Specijalista interne medicine, subspecijalista reumatologije i kliničke imunologije dr Boris Šekler objasnio je u Jutarnjem programu Kurir televizije kako je došlo do smrti Milana Đurića.
Dr. Šekler ističe da je metoda atlasprofilax koja je primenjena na Milanu neregistrovana u kiropraktici a potom izneo niz dijagnoza koje je Milan u trenutku tretmana mogao da ima:
"Do preloma atlasa može doći na razne načine, najčešće je to gruba manipulacija sile. Dakle, gruba sila primenjena na pršljen. Kiropraktika je poznata metoda lečenja poslednjih 3000 godina, to je krenulo od Egipćana. Danas je to priznata metoda u sklopu fizikalne medicine, ali uz određena ograničenja. Kiropraktikom može da se bavi samo doktor. Da bi se sprovela bilo koja metoda kiropraktike, mora prvo da se izvrši dijagnostika. Maligne bolesti kičmenog stuba, tuberkulozne promene na kičmi, osteoporoza, ako se na takve kosti primeni sila to samo po sebi može dovesti do frakture pršljena. Ova metoda koja je primenjena na preminulom Milanu, nije registrovana metoda u kiropraktici. Ja sam za tu metodu prvi put čuo ne iz medicinskog oglasa, već iz oglasa koji je stajao zakačen za moju zgradu - izjavio je dr Šekler gostujući u Jutarnjem programu Kurir televizije."
<više informacija>Emisija "Puls Srbije" na Kurir televiziji, 13.07.2022:
Kiropraktičar Vladan Jovićević objasnio je tokom video uključenja u emisiju "Puls Srbije" na Kurir televiziji da metoda nameštanja prvog vratnog pršljenja atlasprofilaks ne spada pod kiropraktiku i naveo da je klinički faktura atlasa nemoguća.
- Atlas ima dva plitka zgloba sa potiljačnim delom lobanje i ti snopići mogu malo da se pomeraju. Tu je ta uloga atlasa, da malo iritira i pravi problematiku. Javljaju se onda glavobolje zbog loše pozicije atlasa. To su pomeranja u vidu svega nekoliko milimetara. Proces mora biti pažljiv. Atlasprofilaksa nije kiropraktika, to je intenzivan udar. Ako pričamo o toj tehnici, tu nema stvarnog nameštanja. Vrlo mi je čudan ovaj slučaj. Prvo, atlasprofilaksa nije kiropraktika, ponavljam, a drugo fraktura atlasa je skoro gotovo klinički nemoguća. Izuzetno je teško doći do toga da slomite atlas. Zato je vrlo nezgodno bez rezultata obdukcije govoriti šta se ovde desilo - objasnio je Jovićević.VIJESTI ONLINE iz Crne Gore, 13.07.2022. emitira emisiju sa doktorom kiropraktike Savom Radunovićem na temu tko kontrolira rad kiropraktičara u Crnoj Gori povodom nesretnog događaja u Srbiji.
<više informacija - cijela emisija>Srpski "BLIC" 11.07.2022. objavljuje na svojim stranicama:
M.Đ. je u privatnoj klinici bio na tretmanu kod kiropraktičara radi nameštanja prvog vratnog pršljena (”atlasa”). Tokom tretmana se ukočio i nije više mogao da se kreće. Na Institutu mu je konstatovana fraktura 1. vratnog pršljena usled čega je ostao nepokretan i odmah je uveden u veštačku komu.
M.Đ. je preminuo u subotu, 9. jula na Institutu za ortopediju, a Više javno tužilaštvo u Beogradu je danas obavešteno o celom događaju, nakon čega je dalo nalog da se obavi obdukcija. Po prijemu izvestaja o obdukciji VJT ce proceniti ima li elemenata krivičnog dela i u cijoj je nadleznosti.
<više informacija>